10-10-2013

Wereldwijde ISO-norm adembescherming

Verplichte Fittest voor gelaatsmaskers?

Adembescherming, nieuwe Europese ISO normering, initiatief AVAG
Verplichte Fittest voor gelaatsmaskers?

Een hele tijd geleden is besloten, dat de Europese CE normering voor PBM´s en de (afwijkende!) tegenhanger uit Amerika (NIOSH) in elkaar geschoven gaan worden tot één nieuwe wereldwijde ISO-norm. Eigenlijk logisch, want fabrikanten hebben te maken met twee productranges voor dezelfde aangeboden bescherming. En multinationals kunnen niet wereldwijd dezelfde regels voorschrijven. Deze operatie heeft nogal wat gevolgen. Niet alleen voor de producenten, maar denk ook eens aan de keuringsinstanties. Die moeten zich voorbereiden op een grote verandering in de uit te voeren testen. In principe zullen alle PBM´s opnieuw (en anders) gekeurd moeten worden.


De eerste productgroep die aan de beurt is, is de adembescherming. Er is een wereldwijde CE/NIOSH werkgroep aan het werk gegaan. En er ligt inmiddels een concept ISO-norm op tafel. We hebben tijdens onze jaarvergadering in 2011 (bij 3M in Düsseldorf) een interessante uitleg gekregen over de te verwachten verschillen. Conclusie: het wordt helemaal anders. Zelfs de aloude en bekende gekleurde ringen op filterbussen verdwijnen. En er wordt waarschijnlijk een verplichte Fittest ingevoerd. Wanneer dezer norm van kracht wordt? Nog niet duidelijk te zeggen. 2015/2016? Of het voorliggende concept ongewijzigd definitief wordt? We weten het niet. Er zal vast nog wel wat veranderen…. 
In de huidige Amerikaanse NIOSH-adembeschermings-norm staat een verplichte Fittest voor gelaatsmaskers. De mensen die de test afnemen moeten "voldoende deskundig" zijn. In de praktijk voeren daarom Arbeidshygiënisten in de USA de Fittest uit. De werkgever moet dit in de gaten houden en is verantwoordelijk 
In de huidige CE-normering staat geen Fittest voorgeschreven. In de UK is additionele wetgeving van toepassing, waardoor daar een Fittest verplicht is. In het voorliggende concept voor de nieuwe wereldwijde ISO-norm staat de Fittest zoals die verplicht is in de UK (Engeland). Zie daarvoor www.Fit2Fit.org Belangrijk om te weten is, dat ze daar de kwaliteit hebben geregeld door de mensen die de testen afnemen daarvoor specifiek op te leiden en te certificeren. Die opleiding en certificering is onafhankelijk opgezet en is onafhankelijk van de testmethode zelf. Hoe je, per merk/type testapparaat, de test precies moet uitvoeren is voornamelijk een zaak van de leveranciers.
De laatste tijd is de Fittest in PBM- Nederland een zgn. Trending Topic. Niet alleen binnen de kring van Ademhalingsprofessionals, maar ook in sectoren zoals de Asbestverwijdering (oa VVTB) en de Industriële Schoonmaak (oa SIR). Indertijd heeft onze zusterorganisatie in Engeland (de BSiF) het opzetten en de coördinatie van het Fittesten in de UK op zich genomen. Is het ook wat voor de AVAG om hier in te stappen? Moeten we initiatief nemen? Aan de andere kant: waarom niet? 
Zo gezegd zo gedaan. Op 13 juni jl. hebben we een aantal stakeholders op het HBB uitgenodigd om met elkaar van  gedachte te wisselen over hoe we samen het fittesten in Nederland kunnen gaan stroomlijnen. 14 deelnemers met verschillende achtergronden. Van 3M tot Intersafe en van Procare, Copla en Ibema-Cleton tot de VVTB (branchevereniging asbestverwijderaars).
Na een introductie van de AVAG en kennismakingsronde hebben we over een aantal stellingen en toekomstscenario´s gediscuteerd. Uiteindelijk bleek het kennisniveau van de deelnemers hoog en zagen we aan het einde eenzelfde toekomst voor ons: Een wereldwijde ISO-norm voor adembescherming met daarin de UK-Fittest. Conform het huidige concept. 


De asbestverwijdering zou graag op kortere termijn (per 01-01-2014?) in hun markt al vast een verplichte Fittest voor vogelaatsmaskers (van asbestverwijderaars) invoeren. Dat kan door de Nederlandse wetgeving voor asbestverwijdering, de SC530, op korte termijn aan te passen. Het lijkt logisch ook de fittest voor de asvestverwijdering naar Engels (Fit2Fit) voorbeeld op te zetten. Dan is het straks, naar verwachting, ook niet strijdig met de nieuwe ISO-norm voor adembescherming. Kunnen we een poging wagen om het benodigde algemene model al eind dit jaar operationeel te hebben? Dat zou voor de asbestverwijdering fijn zijn. Ook de SIR (Stichting Industriële Reiniging) zou dat toejuichen. Ook daar wordt al gewerkt aan het invoeren van een (eigen) Fittest.


We hebben uit de deelnemers twee werkgroepen samengesteld. De eerste onder leiding van de opleiders (Shields Group en Copla, samen met Proquares en Procare). Deze werkgroep gaat een eigen variant van de Engelse Fit2Fit opleiding (opleiding met persoonscertificaat voor iedereen die fittesten gaat/mag uitvoeren) opzetten. 
En vanuit de AVAG nemen VdP Safety en 3M het voortouw om te tweede werkgroep aan te voeren. Deze groep gaat er voor zorgen, dat die bedrijven die verantwoord fittesten kunnen uitvoeren (waarvan de testafnemers de opleiding van de eerste werkgroep gevolgd) zich naar buiten toe kunnen profileren. Daarvoor gaan we vanuit de AVAG toewerken naar een (nieuw) geel SafetySign. Zie www.SafetySign.nl voor de (bestaande) groene en rode uitvoering. Om de bestaande erkenningsregelingen uit te breiden met een gele versie,  is een nieuw (Geel) Huishoudelijk Reglement nodig. In deze tweede werkgroep zijn verder actief: Intersafe, Ibema Cleton en ook AMS-Visser. 


Op 12 september a.s. (15.00 uur HNN Baarn) zullen de werkgroepen hun voortgang rapporteren. En er is zeker voortgang! Leerdoelen staan op paper en een eerste concept HR voor het gele SafetySign is er ook al. Alle huidige stakeholders zijn weer uitgenodigd.

 

BRON: Branche vereniging AVAG / Fittest voor gelaatsmaskers

Datum: 03-10-2013